Total Pageviews

Kerja, Kerja Berpasukan ; Team, Teambuilding

2012 ini melihatkan saya lebih banyak terlibat dengan program atau kursus bertemakan Kerja Berpasukan atau Teambuilding. Walaupun ia bukanlah niche saya tetapi nampaknya rezeki tahun ini membawa saya bertemu dengan pelbagai agensi yang memiliki pelbagai isu dan perkara berkaitan pengukuhan kerja berpasukan.
Pasukan yang mantap akan membolehkan sesebuah agensi itu berfungsi dengan lebih berkesan. Namun perkara ini tidak hanya akan terbentuk dalam masa 3 hari 2 malam. Terkadang saya juga bingung dengan kehendak pelanggan yang mahu saya dan krew MENYELESAIKAN masalah berkaitan pasukan mereka yang bertahun - tahun lamanya dalam masa 3 hari 2 malam. 


Program Kerja Berpasukan atau Teambuilding adalah salah satu pengisian pembelajaran sepanjang hayat. Ini harus difahami. Ia bukanlah ubat ajaib yang boleh menyelesaikan masalah pasukan anda dalam masa singkat. Apa juga yang dipelajari dalam program harus dipraktikkan sebaik - baiknya di dalam urusan harian ditempat kerja. Ia memerlukan pemantauan dari pihak pengurusan sendiri. Malah, pihak pengurusan sendiri juga perlu hadir ke program bagi mengambil peluang memahami kakitangan bawahan kerana konflik atau permasalahan yang timbul sebelum ini barangkal berpunca dari sesuatu yang kita terlepas pandang. 


Program sebegini sebenarnya membantu kita memahami pasukan dengan lebih mendalam. Ini kerana anda melalui semua pengisian bersama - sama, makan bersama, tidur sebilik, menggunakan tandas yang sama serta meraikan kemenangan atau kekalahan dalam setiap permainan bersama - sama. Di sinilah sebenarnya titik puncak pembelajaran dalam kerja berpasukan. Sebab itu, dalam setiap aktiviti yang dilalui harus dibuat secara bersungguh - sungguh bagi membolehkan kita menyerap isinya secara maksimum.


Antara punca masalah dalam kerja berpasukan yang ketara ialah komunikasi. Aspek ini sering saya tekankan dalam sebarang program yang saya kendalikan. Maka di setiap program kendalian saya, Facebook program akan diwujudkan bagi meluaskan lagi saluran komunikasi.

Kepada yang pernah ke program kerja berpasukan atau Teambuilding sebelum ini, sekiranya anda ditawarkan lagi program yang sama di masa akan datang..sertailah ia. Bukan jenis permainan yang digunakan oleh Trainer menentukan ilmu apa yang anda perolehi..tetapi apa yang anda faham dari permainan itu lebih utama.

No comments: