Total Pageviews

Investment...

Untuk menarik pelabur, daya saing negara adalah antara kunci penentu
kemasukan dana dari luar
Dipetik dari Investor Daily Edge

Investors Daily Edge Friday, July 31, 2009

The New Era of ETFs - Independent, Informed & International

By Jon Herring

Over the last 40 years, the way individuals invest has evolved in five stages or eras, with each stage of the evolution marked by its own set of tools and preferences. Each era has also been marked by progressively greater benefits, but also many drawbacks and disadvantages.

However, I believe the era of investing we are in today offers the greatest opportunities and advantages that individual investors have ever had access to. That means your ability to profit, while taking on less risk, is greater today than ever before. Let me show you what I mean.

The following are what I refer to as the five "eras" of individual investing, along with some of the benefits and drawbacks for each one:

Individual Investing 1.0 - Mutual Funds

Mutual funds began to gain prominence in the 1970s and really took off in the 80s and 90s. The primary advantage of mutual funds is that they can mitigate risk through wide diversification - something that used to be very difficult for individual investors to accomplish with a small portfolio. There are also a wide range of styles, managers and sector-specific funds to choose from.

But there are MANY disadvantages to mutual funds as well. They can only be bought and sold at the end of the day. Most managers under-perform their targets. The fees can be expensive.

You can be hit with capital gains taxes, due to sales of securities inside the fund (even if you don't sell your shares). And mutual funds generally only work in a bull market (although today there are many more choices than there were 20 years ago).

In 2008, with no bull market in place, investors lost almost $3.7 trillion in mutual funds, according to the mutual fund industry's own Investment Company Institute.

Investing 2.0 - Investing with a Broker

In the 1980s and 90s the number of individual stock market accounts exploded. And at that time, the only way to trade was through a broker. There are many very good brokers out there.

But there are many more who have no idea what they're doing. Others push the products and stocks their firms want them to push (often with conflicts of interest attached).

Brokers also have a strong bias towards buying stocks and keeping you in the market. Not too many brokers would tell their clients, "I expect this bear market to be a ripper. What do you think about liquidating and sitting on cash for a year or two?"

Investing 3.0 - Online Investing

Since the late 90s we have seen a massive shift away from broker-assisted trades to online investing where the investors executes his own buys and sells. This has fostered an era of lower costs and much greater convenience. But it has been offset by much greater risk.

Millions of investors took charge of their own accounts. And many of them were not qualified in the least to do so. With dollar signs in their eyes and an itchy trigger finger on the mouse, they approached the management of their life savings as it if were a video game.

They chased internet stock tips. They 'dabbled' in options and day trading. And they bought when exuberance was high and sold when despair was in the air - exactly the opposite of what an experienced investor would do.

Investing 4.0 - Hedge Funds

The 2000s ushered in the era of hedge funds. And there are many advantages to hedge funds. They offered coverage of markets and access to investment classes that were formerly completely out of reach for most investors. And when hedge funds do well, they can do REALLY well.

But they are also very exclusive and exclusionary. They are not transparent, so you have little idea where your money invested at any given time. And they are expensive, with most funds taking 2% of assets under management, plus 20% of the gains. But the biggest drawback to this fee structure wasn't the cost, it was the "heads I win, tails you lose" nature of the relationship. Funds that are structured this way have strong incentives to jack up the risk to boost the gains. But if their bets go wrong... it's your money that gets flushed.

Investing 5.0 - Exchange Traded Funds

This decade has also ushered in the era of Exchange Traded Funds (ETFs). When used properly, ETFs can offer you all the advantage of what has come before, but with almost none of the drawbacks.

ETFs have truly levelled the playing field for individual investors, allowing us to accomplish things that only the largest institutional investors could do just a few years ago. Learn how to use the wide world of ETFs in your portfolio and you can invest with greater safety, lower costs, more diversification and higher profits than ever before.

Mohsen Amdan berkata : Muslim perlu belajar ilmu melabur ni dengan lebih mendalam,

jangan asyik tengok amanah saham yang kerajaan lancarkan semata - mata


Ke Arah Mempelbagaikan Kemahiran Tugas


Menggunakan non - verbal cues dalam berkomunikasi


Salam
29 - 30 Julai 2009
Bilik Latihan DAWAMA Sdn. Bhd.

Saya dijemput oleh Interaktif Jasa Sdn Bhd iaitu salah satu dari hampir 3000 syarikat penyedia latihan yang berada di Selangor bagi mengendalikan program di atas untuk kakitangan syarikat yang dahulunya sebahagian dari Dewan Bahasa dan Pustaka.
Seramai 17 orang peserta kali ini yang terdiri dari kakitangan sokongan yang rata - rata telah berkhidmat sekitar 4 - 7 tahun. Program kali ini meletakkan peningkatan kepada kemahiran dalam pelbagai tugas sebagai matlamat utama.


Kenapa pulak Hanif ni?

Peserta yang terdiri dari pelbagai latar usia kali ini menunjukkan daya yang sangat baik dalam aspek pembelajaran. Mereka aktif, lucu dan sporting dalam aktiviti dan perbincangan yang diadakan.


Kereta apa pulak kat belakang tu?

Lebih menarik lagi, saya terjumpa pula dengan senior ketika di Sekolah Tinggi Kajang dan SM Sains Muar iaitu saudara Zay Zamry yang kini menjawat salah satu jawatan penting di DAWAMA. Sihat badannya sekarang (macam la saya ni kecik) maknanya cukup makan la tu..hehhee


Workshop 'Active Listening' - ni posing ke listening?

Apapun, program ini mencapai matlamatnya dan saya doakan mereka berjaya mencapai apa yang di citakan


Melakukan analisis bagi prestasi kemahiran kakitangan

Mohsen Amdan berkata : DAWAMA juga merupakan salah satu produk penswastaan selain TNB, TM dan sebagainya...

Management of M.I.C.E



Salam,
21-24 Julai 2009
Puteri Resorts Melaka
Saya menerima jemputan dari Brownland untuk mengendalikan program Management Of M.I.C.E bagi pensyarah Politeknik dan Kolej Komuniti. Program ini di kendalikan oleh Interaktif Jasa dengan 9 orang peserta sahaja. Ini memudahkan saya mendekati mereka secara lebih terperinci.

Besar ke kecik?

Hanya 2 orang sahaja pensyarah yang berkaitan dengan pelancongan dan selebihnya dari perdagangan dan pengajian am. Ini lebih mencabar kemampuan saya dan saya gembira kerana nampaknya program ini sangat memberi kesan kepada mereka.

Apa pulak kat belakang tu?

Hari terakhir program rakan karib saya Faisal Saat pula mengendalikan sesi praktikal dan segalanya berjalan dengan lancar. Beliau sangat berbakat dan berpengalaman dalam bidang pengurusan acara dan ini membuatkan peserta program sangat teruja.

Sesi dalam kuliah

Apa pun, saya mengucapkan selamat maju jaya buat semua peserta dan semoga ilmu yang dikongsikan dapat memberi manfaat dunia dan akhirat

Mohsen Amdan berkata : Sebenarnya kita terlibat dengan 'acara' hampir setiap hari dalam kehidupan kita

Teambuilding - Magnetic Control Sdn Bhd

Salam
24 - 25 Julai 2009
Bayu Beach Resorts Port Dickson

Saya menerima jemputan bagi mengendalikan satu program Teambuilding bagi Magnetic Control Sdn Bhd, syarikat yang berpengkalan di Jerman ini mempunyai cawangan kilangnya di Kota Kemuning Shah Alam.


Zali ketika disiapkan sebagai maskot kumpulan

Seramai 22 orang yang menyertai program ini termasuk General Manager mereka iaitu En. Choo yang saya kira bidang model atau layar perak lebih menyukainya berdasarkan paras rupa dan ketinggian yang dimilikinya.

Selam 2 hari pelbagai program yang dijalankan bersama mereka dan saya perhatikan mereka mempunyai semangat yang sangat positif kepada syarikat mereka. Syabas diucapkan!

Berikut adalah sebahagian dari hampir 1000 keping gambar yang diambil oleh Jimmy, wakil La Chito Sdn. Bhd. iaitu syarikat yang bertanggungjawab ke atas program ini. Terima kasih Jimmy

Memberi tunjuk ajar kepada peserta dalam sesi simulasi


Kasi siram laa...apa lagi!!!

Penerangan selepas sesi berjuang dengan frisbee

Hebat betul mereka di bersaing

Perang Frisbee!!!

Mohsen Amdan berkata : Magnetic Control merupakan syarikat yang membina palang - palang yang anda lihat saban hari ketika membayar keluar dari tempat letak kereta

Outreach: Promotions Strategy For Life Long Learning - Siri 3

Perbincangan kumpulan

Salam.
14 - 17 Julai 2009
Seri Malaysia Kulim

Saya mengendalikan program ini bagi siri ke 3 dengan kali ini membariskan pensyarah dari Politeknik Jitra, Kulim, Perlis dan Seberang Prai serta Kolej Komuniti Cawangan Bandar Baru dan Arau. Seramai hampir 30 orang yang terdiri dari senior dan junior dalam sektor ini menyaksikan program berlangsung baik hingga ke akhirnya. Cuma salah seorang peserta iaitu Ustaz Zul tidak berapa sihat sepanjang program. Belaiu terpaksa ke Hospital Kulim untuk mendapatkan rawatan dan ubatan kerana kencing manis dan darah tinggi.


Ikan....besar kecik!!!!!

Penghulu pada kali ini ialah En. Raman, Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dari Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin,Arau, Perlis yang bakal menyambung pengajian dalam bidang PhD di German dalam masa terdekat.


Sesi memburu prospek

Sesi kali ini membuatkan saya lebih memahami senario mereka dan masalah yang mereka hadapi. Isu skim gaji yang tidak berkesudahan pada hemat saya boleh melunturkan motivasi pensyarah andainya tiada penyelesaian di ambil.


Apa la yang di gorengnya tu?

Untuk tugasan lapangan, mereka telah saya bawa ke Kulim Center Point, pusat membeli belah terkini dibandar Kulim. Peserta telah menjalankan sesi ini dengan baik dan tiada dikalangan mereka yang menerima rejection dari prospek.

Saya yang sedang sibuk mengetik kamera telah dihambat oleh pengawal keselamatan pasaraya Giant kerana tiada kebenaran diberikan untuk merakam foto atau video di dalamnya. Rasa macam penjenayah pun ada hahahaha


En. Somad dan prospeknya di dalam pasaraya Giant

Apa pun, program ini mencapai matlamatnya dengan baik dan hari ini saya akan bergegas ke Melaka untuk bersama - sama dengan pensyarah Politeknik sekali lagi - tapi kali ini program Management of M.I.C.E. Gementar juga kerana mereka ni pensyarah bidang hospitaliti...dah tentu mereka sangat hebat..

Mohsen Amdan berkata : Kena pulun kendali program sebab bulan puasa dah dekat...

Janji suram dari Putrajaya

Semakin suram nampaknya pemikiran dari Putrajaya kini

Dipetik dari http://pinkturtle2.wordpress.com

Mari perhati kata pemimpin Umno.

1.Muhyiddin

Saya mansuh PPSMI.

Bila?

Aghhh…saya mansuh 2012.

Tak mansuh lagi lah.

Alang2 tunggu 2012,baik tunggu Pru13,undi PR,dah tentu mansuh jugak PPSMI.

Saya buat jambatan.

Bila?

Aghh…bila saya menang.

Tak buat lagi lah maknanya.

Alang2 nak jambatan,baik minta royalty 1.7billion.

Bukan 1jambatan,300 jambatan pun boleh buat.

2.Najib

Saya bagi diskaun tol.

Apa?

Aghh..

Untuk orang guna lebih 80 kali sebulan.

Mak oi..jenis apa lalu tol 4 kali sehari.???

Kalau dah mewah gitu tak tak perlu subsidi pun.

Saya tawarkan rumah ini untuk dibeli.

Apa?

Aghh..

Rumah yang anda duduk bersaiz kurang 650sqf (jenis 1 bilik,2 bilik dan 3 bilik)dan bayar sewa bertahun2,kemudian suruh kita beli.

Apa???

Kalau nak offer bagi rumah baru ke..ada jugak paedahnya.

Ia hanya jalan keluar ‘kerajaan’ dari terus menanggung kos penjagaan rumah murah yang dah lama dan sukar dikutip sewanya.!!

Mohsen Amdan berkata: Ini merupakan salah satu senario yang membuatkan mereka yang tahu membaca antara garisan semakin meluat.

Persaingan dan Penjenamaan dalam Pendidikan


Banner bertemakan 1 Malaysia


Salam...
Saya berada di Kulim sekarang ini dan sedang bersiap - siap untuk ke Hotel Seri Malaysia - bagi mengendalikan siri 3 Promotions Strategy For Life Long Learning. Pada kali ini Politeknik Sultanah Bahiyah yang menjadi urusetia. Saya pun tidak pasti lagi adakah peserta saya lebih ramai pensyarah Politeknik atau Kolej Komuniti.

Tajuk di atas sengaja saya pilih kerana senario semasa yang melihatkan persaingan hebat di antara institusi pendidikan tidak kira IPTA, IPTS mahupun peringkat sekolah menengah dan rendah. Lebih hebat lagi, tadika dan nurseri juga bersaing hebat dengan pelbagai strategi untuk menarik minat ibu bapa bagi menghantar anak - anak ke pusat pembelajaran mereka. Yuran yang tidak murah dikenakan - malahan cuti sekolah juga tidak akan mengurangkan yuran bulanan mereka.

Adakah ini menunjukkan perkembangan ekonomi yang hebat? Atau masyarakat hilang keyakinan dengan pusat pembelajaran milik kerajaan? Pada hemat saya ini merupakan hasil dari kecacatan sistem urustadbir pendidikan dinegara ini. Bukan mahu menuding jari semudah itu namun ini adalah kesan apabila PENDIDIKAN MENJADI SATU KOMODITI.

Dengan isu PPSMI yang masih belum nampak hujungnya walaupun telah diisytihar akan dimansuhkan secara keseluruhan pada 2012, namun bagi saya ini tidak lebih dari permainan politik semata. Walaubagaimanapun saya tidak mahu mengulas lanjut mengenai perkara itu.


Batrisya beraksi sambil cuba memecahkan rekod Usain Bolt!

Berbalik kepada tajuk di atas, 12 Julai yang lalu anak sulung saya yang belajar di Q-Dees telah menghadiri sukan tahunan mereka yang berlangsung di UNITEN Bangi. Sebagai ayah yang baru kali pertama mempunyai peluang menyertai sukan sekolah anak, saya juga teruja ingin melihat aksi anak saya.

Aksi magic ala - David Blaine

Selain melihat pelbagai aksi dan gelagat anak - anak comel, saya memerhatikan bagaimana usaha penjenamaan berlaku dan bagaimana reaksi pengguna (ibu-bapa) terhadap usaha mereka.

Walaupun Q-Dees, Smartreader dan pelbagai lagi tadika yang wujud dalam pasaran agak mahal dari segi yurannya, namun saya perhatikan ibu-bapa yang berpendapatan sederhana seperti saya sanggup berhempas pulas mencari wang bagi menghantar anak mereka ke pusat sebegini. Saya sempat berbual dengan beberapa bapa mengenai perkara ini. Kebanyakan mereka lebih sanggup berhabis wang bagi memastikan anak - anak dapat belajar dengan baik. Mereka bimbang anak mereka keciciran sekiranya masuk ke sekolah rendah nanti. Maka persoalan yang berlegar dibenak saya ialah - adakah tadika seperti KEMAS tidak mampu menyediakan anak - anak ini dengan baik? Adakah modul mereka kurang berkesan atau tenaga pengajar mereka kurang baik? Mungkinkah publisiti berkaitan mereka kurang tidak seperti Smartreader yang gah dengan pelbagai anugerah?

Abang saya memiliki sebuah tadika dan nurseri di Puchong dengan hampir 50 orang pelajar. Saya perhatikan hidupnya agak selesa apabila mula meraih keuntungan dari perniagaan tersebut. Realiti ini dapat kita saksikan di semua taman perumahan di mana pasti wujud sekurang - kurangnya satu taman asuhan yang beroperasi. Pulangan yang baik serta kos pengendalian yang tidak terlalu tinggi membuatkan komoditi ini kini sudah menjadi salah satu dalam perniagaan berbentuk franchise.

Maka apabila ia mula didagangkan, usaha penjenamaan perlu dilaksana sebaik mungkin. Persaingan pula membuatkan pemain industri mula memikirkan pendekatan kreatif dalam memancing pengguna. Berbagai pakej dan kandungan baru mula dimasukkan. Tadika kini juga sudah menawarkan subjek Mandarin dan sebagainya bagi menarik minat ibubapa.

Oleh itu, Politeknik dan Kolej Komuniti juga berada di dalam arus yang sama. Mereka juga perlu melalui proses ini. Mengapa masih ada logo yang berbeza - beza di antara POliteknik? Kenapa tidak satu sahaja supaya usaha jenama ini lebih mudah dan berkesan? Mengapa tidak pula usaha G to G (gov to gov) berlangsung dengan baik? Kenapa tidak iklan berkenaan politeknik atau kolej komuniti di tayangkan di RTM?

Banyak usaha yang perlu dilakukan bagi memperkasakan pendidikan negara ini. Isu ini abru sekelumit dari beribu lagi isu yang tidak selesai. Negara cuma perlu membelanjakan RM4.4 billion setahun bagi menyediakan pendidikan percuma kepada rakyat. Malangnya, jumlah itu terlalu besar untuk dibelanjakan oleh negara yang mampu membeli kapal selam padahal perairannya cetek.


Meraikan kemenangan bersama Ummi dan Basyira

Mohsen Amdan berkata: Cikgu tadika pula yang bersemangat bertanding ketika sukan untuk anak murid!

Isu PPSMI - kata Hishamuddin ...Rais

Salam..
Kata Hishamuddin Rais dalam Tukartiub.blogspot.com berkenaan isu PPSMI ini sangat menarik minat saya. Sesiapa yang belum baca saya salin dan tampalkan di sini

BAHASA DAN PENGUCAPAN SEKALI LAGI


Adalah karut untuk memantapkan pembelajaran bahasa – bahasa apa sahaja – melalui ilmu hisab dan sains.

Sesiapa yang memiliki pandangan : kalau ilmu hisab dan sains di ajar dalam bahasa Inggeris maka seseorang itu akan hebat bahasa Inggerisnya – orang ini sudah nyanyok.

Untuk pembelajaran bahasa caranya ialah melalui sastera.

Untuk faseh berbahasa Inggeris - yang memantapkan pengunaan bahasa Inggeris ialah pengkukuhan pembelajaran sastera yang di garap dalam bahasa Inggeris. Bagitu juga untuk bahasa China, Arab dan lain-lain.

Mempelajari satu/dua/tiga/empat malah berpuluh-puluh bahasa adalah kebaikan. Setiap bahasa baru yang dipelajari akan membuka satu dunia yang baru. Ini hakikat.

Pandangan yang mengatakan pembelajaran ilmu hisab dan sains dalam Bahasa Inggeris ini adalah satu mitos dan pembohongan besar.

Ini buktinya : Seluruh rakyat Amerika, seluruh rakyat New Zealand, seluruh rakyat Australia, seluruh rakyat Canada dan seluruh rakyat Ireland adalah manusia-manusia yang paling bijak dalam dunia. Ini kerana dari hari mereka dilahirkan lagi mereka telah menggunakan Bahasa Inggeris dalam pembelajaran ilmu hisab dan sains.

Tetapi hakikatnya tidak.

Walau pun mereka belajar ilmu hisab dan sains dari kecil lagi – kalau dalam satu sistem ekonomi dan sistem pembelajaran yang tidak adil maka berjuta-juta warga masih buta hurup, bebal dan terpinggir.

Pelik ? Amat pelik.

Fakta yang menjolok mata ini tidak pernah sampai ke otak orang-orang yang mengajukan ilmu hisab dan sains wajib di ajar dalam bahasa Inggeris. Mereka gagal untuk melihat wujudnya ‘orang-orang bodoh’ di Amerika, Australia, Canada, Britain dan Ireland.

Mereka juga gagal untuk memahami bahawa kemajuan keilmuan ini bukan hanya dimonopili oleh mereka yang berbahasa Inggeris sahaja. Keilmuan dalam dunia ini terkumpul dari penemuan dari pelbagai bangsa dan bahasa.

Mempelajari satu/dua/tiga/empat malah berpuluh-puluh bahasa adalah kebaikan. Setiap bahasa baru yang dipelajari akan membuka satu dunia yang baru. Ini hakikat.

Saya masih lagi menolak cakap-cakap yang mengatakan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

Untuk saya Bahasa Melayu ini adalah bahasa stratejik untuk perubahan.

Perubahan gagal berlaku. Ruang demokrasi masih sempit dalam negara kita ini. Kegagalan ini terjadi kerana para pemikir, pengerak orang ramai, aktivis badan-badan Ngo tidak menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa stratejik untuk mengembangkan pandangan molok-molok yang ada dalam fikrah mereka.

Mereka berkelintau di sekitar Lembah Klang. Mereka bercakap , berseminar dan menulis kertas kerja yang mereka rayakan sesama sendiri. Pandangan dan fikrah mereka amat maju dan cukup baik. Tetapi pandangan ini tidak pernah sampai kepada orang ramai. Justeru tidak ada sesiapa pun yang dapat memahami apa yang cuba mereka sampaikan.

Mereka hanya pancut atas perut. Tidak melahirkan benih perubahan.

Tetapi kenapa kita gila-gila hendak mengajar bahasa Inggeris – seharus – warga dalam negara majmuk ini wajib terlebih awal mengetahui bahasa di sebelah rumah mereka. Kenapa anak Malayu tidak diajar bahasa Mandrin dan Tamil dari awal lagi? Sama seperti anak Cina/India belajar bahasa Melayu.

Ini lebih masuk akal untuk kita lebih mengenali dan merayakan kehidupan satu sama lain. Jika ada manusia Melayu yang menolak pembelajaran bahasa yang bukan bahasa ibuandanya maka inilah contoh manusia Melayu sombong bodoh.

Biasanya mereka ini akan berkumpul dengan slogan Hidup Melayu ! Tetapi nama persatuan mereka dalam Bahasa Inggeris.
(TT)

Mohsen Amdan berkata : Orang Dewan Bahasa dan Pustaka apa khabar?

Bersama PASUM

Tu dia....bukan main ramai lagi depa ni...
Salam...
4 Julai 2009
Pusat Asasi Sains Universiti Malaya

Ketika saya mengendalikan program di Pulau Pinang minggu lalu, saya telah dihubungi oleh En. Fadly dari PASUM bagi menjemput saya mengendalikan program bagi pelajar. Uniknya apabila En. Fadly mendapat nombor telefon saya dari Azmi, bekas pemain perkusi Dewangga Sakti yang kebetulan rakan karib pada En. Fadly.
Sebetulnya saya agak keletihan kerana 4 hari berturut - turut di Pulau Pinang dan perlu memandu pulang ke KL dan terus mengajar pada pagi 4 Julai. Namun, memikirkan hikmah disebaliknya maka saya teruskan jua.

Berdepan dengan pelajar universiti sememangnya perkara yang sangat mengujakan saya kerana kebanyakan mereka berada pada usia yang sedang mencari sesuatu dalam hidup. Maka, peluang berkongsi pengalaman dengan mereka adalah sesuatu yang tidak harus saya lepaskan.

Seramai 1200 orang pelajar hadir kali ni. Dilangsungkan secara 2 sesi - 600 orang setiap satu merupakan crowd paling ramai dalam satu - satu masa yang pernah saya kendalikan. Setiap kali pengendalian, saya merasa seperti sedang membuat persembahan dalam satu konsert besar. Tambahan pula respon mereka yang sangat hebat membuatkan saya sangat teruja.

Tajuk jatidiri ini merupakan saubjek wajib lulus pelajar PASUM. Saya cuba berkongsi pengalaman saya sebagai pelajar dan sedikit ilmu yang saya miliki dan Alhamdulillah menerima respon baik malahan ada beberapa dikalangan mereka yang telah pun mula berkomunikasi secara siber dengan saya. Moga apa yang mereka fahami dari program ini dapat memberi manfaat kepada mereka.

Mohsen Amdan berkata : Terkenang waktu jadi student dulu...

Outreach - Promotions Strategy For Life Long Learn - Siri 2

Sebahagian dari aktiviti yang dijalankan


Salam...
30 Jun - 3 Julai 2009
Berjaya Georgetown Hotel Pulau Pinang.

Program Siri 2 ini menemukan saya dengan peserta seramai 20 orang yang terdiri dari pensyarah Politeknik Seberang Perai dan Kolej Komuniti Bayan Baru. Program kali ini nampaknya lebih bertenaga kerana momentum yang telah saya perolehi dari program terdahulu serta lokasinya jauh lebih baik. Saya telah mengaturkan beberapa aktiviti hebat buat mereka dan membuat kan mereka pulang dengan senyum meleret.

Pendekatan yang saya ambil kali ini lebih bersifat hands-on dan lebih teliti. Peserta didedahkan dengan pelbagai aspek promosi dan jualan bersesuaian dengan keperluan kursus ini. Mereka telah di bawa ke pusat membeli belah bagi merasai sendiri bagaimana melakukan prospecting, pitching dan closing. Hampir semua merasakan perasaan gementar dan malu pada mulanya. Namun inilah cabaran yang perlu mereka tempuhi dan syukur mereka berjaya.

Buat - buat happy sebelum ke fieldwork!

Taklimat akhir sebelum ke fieldwork di lobi hotel

Azeli (KOSMO!) juga telah membantu saya denagn menawarkan kami menyertai Makan Durian bersama media di kem PLKN Balik Pulau. Selain menikmati durian Balik Pulau yang terkenal dengan rasanya yang lazat, peserta juga berpeluang melihat bagaimana strategi promosi yang digunakan oleh pengusaha kem itu untuk menarik perhatian media.


Sedap gila durian ni!

Bergambar sebelum pulang dalam keadaan yang sangat - sangat kenyang!

Dihari penutup, Azeli sekali lagi datang bersama dengan jurukamera di dewan kursus kami bagi membuat liputan mengenai program ini. 2 orang wakil dari program ini berpeluang merasai sendiri bagaimana ditemuramah oleh wartawan dan mengambil peluang untuk mempromosikan institusi mereka.

Mohsen Amdan berkata: Pre-judgement sering membuatkan seseorang terlepas prospek yang bagus

Entri ke 100!

Kerja...kerja..kerja...kasi sampai 200 entri pulak!
Salam...
Syukur...dalam keadaan tak berapa nak rajin memerah idea dan menulis, berjaya saya mencecah ke entri yang ke 100.
Pelbagai perkara yang telah ditulis sehingga entri ini dan sesuatu yang saya perasan ialah sejak adanya kamera kesayangan, jumlah penulisan saya meningkat. Barangkali photojournalism lebih hampir kepada saya sejak kebelakangan ini.
Apa pun, moga Allah terus memberi saya ilham untuk terus menulis, melapor atau berkongsi foto dengan pembaca semua.
Beberapa lonjakan besar juga telah berlaku dalam kehidupan saya kebelakangan ini. Mungkin kerana roda kehidupan saya mula berputar ke atas setelah agak lama juga saya berada di bawah. Moga ujian yang dikurniakan Allah kepada saya akan menguatkan lagi iman dan taqwa saya dan seterusnya dapat memberi inspirasi kepada orang lain. Insya Allah

Mohsen Amdan berkata : Sasaran entri ke 200 dalam masa 6 bulan dari sekarang!

Mendung di Pulau Pinang



Adakah mendung kelam ini akan berlalu?
Salam..
Semakin hari, situasi politik negara kita semakin buruk.
Di saat Perdana Menteri menerima aib yang besar apabila realiti panggilan telefon dari Barack Obama telah didedahkan, Pulau Pinang pula bagai tiada kesudahan drama politiknya. Terkini dengan isu Kg. Buah Pala, yang telah menjadi bom jangka kepada pemerintah baru negeri yang kaya dengan pelancong ini. Tidak cukup dengan itu, isu Ketua Menteri berpindah rumah pula dicanang walaupun kiranya perkara itu benar, ia tidak lah sehebat bekas Menteri Besar Selangor yang memiliki bangloo bernilai RM24 juta dengan hanya 8 tahun berkhidmat sebagai MB. Wartawan pula telah dikerah untuk memainkan isu yang timbul bagi melemahkan pakatan yang terbentuk. Imbuhan juga disediakan buat mereka yang sudi menulis dengan baik isu - isu ini.

Pulau Pinang yang memiliki pelbagai sumber telah dilawati sekali lagi oleh saya dan isteri atas urusan kerja baru - baru ini. Kami menginpa di Berjaya Georgetown yang terkenal dengan kemudahan Health Tourismnya - terutama mereka dari Indonesia. Sesat juga kami ke sana mulanya. Mujur Azeli - rakan di kampus dulu dapat membantu. Namun bantuan Azeli kali ini lebih besar dari sekadar menunjuk jalan.

Lihat saja sup dan roti yang enak ini, kecur air liur dibuatnya

Pada malam kedua kami di sini, Azeli telah membawa kami ke Sup Hameed - salah satu lokasi makanan yang menjadi tumpuan. Berdekatan dengan Hotel Malaysia, kami disajikan dengan sup ayam dan daging yang dipasangkan dengan roti pound...rasanya......memang lazat!!!!


Wartawan KOSMO yang sangat berdedikasi - tinggal bujang di Penang - Isteri dan anak di KL

Sempat juga berbual beberapa perkara berkenaan isu seputar dengan beliau dan turut ditawarkan kepada saya adalah perkara yang lebih hebat dari makan sup..apa dia??? nantikan entri akan datang.

Mohsen Amdan berkata: Wajarkah kita menanggung hutang orang lain walhal kita tidak terlibat langsung dalam proses hutang awal itu?