Total Pageviews

Sekolah Sukan - adakah pendekatannya masih relevan?


Sebagai penggiat sukan di negara ini, saya selalu memantau, mencari dan meneroka peluang dan potensi baru dalam penghasilan bakat berkaitan sukan khususnya sepaktakraw di negara ini. Menerusi pelbagai program yang saya kendalikan membuatkan pemahaman saya terhadap proses penghasilan bakat di negara ini semakin meyakinkan saya bahawa Malaysia sebenarnya tidak ketandusan bakat. Antara penyebab yang menyumbang kearah merudumnya sukan negara ialah seperti berikut;

1. Campur tangan politik yang hanya memburukkan keadaan
2. Kegagalan memasukkan sukan dalam kitaran ekonomi
3. Program penghasilan atlit yang tidak bersepadu.
4. Pendekatan yang kurang holistik dalam mendidik dan membentuk atlit.

Berikut ialah pautan Sekolah Sukan yang anda boleh rujuk

Program Sekolah Sukan yang sudah berjalan sejak lama dulu tidak dinafikan banyak membuahkan hasil terutamanya dari sukan seperti Bolasepak, hoki, sepaktakraw dan sebagainya. Namun, apabila tiba ke peringkat yang lebih tinggi, output dari sekolah sukan ini dilihat tenggelam kerana banyak faktor yang sukar dikawal. Antaranya;

1. Atlit lepasan Sekolah Sukan sudah hilang minat kerana sukan yang disertai kurang kejohanan kompetetif atau tidak berpeluang menyertai kejohanan peringkat tinggi.
2. Persatuan sukan yang hidup segan mati tak mahu atau sudah tidak memiliki orang yang kompiten untuk mengendalikan persatuan.
3. Atlit lepasan sekolah sukan melanjutkan pelajaran ke IPTA / IPTS dan mula menumpukan pelajaran atau bidang baru.
4. Bakat - bakat dari luar Sekolah Sukan menenggelamkan atlit dari Sekolah Sukan di kejohanan pelbagai peringkat.
5. Kecederaan dan kecacatan yang dialami atlit membantutkan mereka meneruskan bidang yang diceburi.

Sejauh manakah kitaran ini akan berulang? Apakah langkah yang sepatutnya di ambil bagi menangani masalah ini?

Saya dan beberapa rakan sedang dalam perancangan satu konsep baru Sekolah Sukan. Kami ingin menyatukan elemen sukan dan rohani. Sekolah Sukan Berteraskan Islam. Bayangkan satu hari nanti, kebanyakan atlit negara kita yang beragama Islam bukan saja cemerlang di gelanggang, tetapi dalam masa yang sama mereka juga adalah golongan Huffaz! No comments: