Total Pageviews

Hidup Mesti Berani!

Orang yang penakut itu sebenarnya ialah orang yang PEMALAS, pemalas untuk berani.

"Ishh..tak mau la..nanti takut salah"
"Kau percaya ke? aku takut dia tipu je"
"Ah..tak mau la..takut rugi je nanti"

3 dialog di atas adalah antara dialog lazim yang dituturkan oleh orang yang PEMALAS. Kenapa digelarkan PEMALAS? Kerana mereka ini sebenarnya MALAS untuk BERANI. Malas untuk BERANI menanggung risiko, malas untuk berani bertanyakan soalan, malas untuk berani mencari maklumat dan mereka ini hanya RAJIN mengenai satu perkara - RAJIN MEMBERI ALASAN.

Sebagaimana biasa, ALASAN ialah perkara yang senantiasa BETUL! Betul yang bagaimana? BETUL KEPADA SI PEMBERI ALASAN ITU SENDIRI.


Hakikatnya, hanya orang yang berjaya menangani cabaran dan dugaan dengan berani sahaja akan digelar juara, pemenang, orang hebat dan segala macam gelaran yang mengangkat statusnya sebagai orang berjaya walau apa pun lapangannya. Maka kata kunci di sini untuk menjadi hebat dan berjaya, seseorang perlu BERANI keluar dari zon selesanya dan menggunakan keBERANIannya untuk mendepani cabaran yang mendatang.

Salahkah menjadi orang yang biasa - biasa sahaja? Mengikut semua sistem yang disediakan, buat apa yang disuruh dan perlu sahaja setiap hari...salahkah begitu?

Jawabnya tidak salah. Tetapi jika kita memilih jalan sebegitu, usah pertikaikan kenapa orang lain lebih sukses dari kita. Usah pula kita mengadu mengenai nasib yang hanya semuanya biasa - biasa sahaja. 

Apa yang kita perolehi adalah dari apa yang kita usahakan. Maka jika usahanya sedikit, mana mungkin hasilnya lumayan bukan?

Oleh yang demikian sahabat pembaca sekalian. Apa jua yang kita lakukan saban hari, lakukanlah ia dengan berani. Berani mengambil keputusan, berani memikul tanggungjawab, berani mencari maklumat dan beranilah bertanya. Berani ini penting kerana ia adalah cerminan iman. Orang yang berani memiliki daya kebergantungan kepada Allah SWT yang sangat tinggi! Hidup Mesti Berani! 

Ada Beran?

No comments: