Total Pageviews

Adakah GEN Y kurang kreatif?

Antara perkara yang selalu ditanyakan kepada saya berhubung isu kepelbagaian generasi dalam penjawatan ialah - KENAPA BUDAK SEKARANG MACAM TAK KREATIF?


Jawapan saya;
Harus difahami bahawa masalah kurangnya kreativiti ini bukan saja menular dikalangan orang muda (Gen Y) malah merebak ke Baby Boomers sekalipun.
Kreativiti bukan hanya mengenai Multimedia!
Ramai yang terbayangkan kreativiti itu mesti bersifat hipsters, terkini dan trendy.
Malah terlalu mengikut trend seringkali menyebabkan kita menjadi tidak kreatif. Kenapa begitu?

Semakin kita meningkat usianya, masa lapang kita semakin terarah kepada apa yang dilakukan oleh orang lain. Pengaruh sosialisasi menyebabkan kita lebih gemar buat apa yang orang lain buat. 

Contoh :

1. Whatsapp menjadi medium penting kepada perkongsian segala macam hal dari urusan pejabat hingga ke persatuan penduduk. Malah gambar, video dan info viral jauh lebih mudah tersebar menerusi Whatsapp kerana penggunaan smartphone yang jauh lebih praktikal dari komputer. Hanya perlu tekan copy dan paste saja atau tekan Save Image / Printscreen dan kongsikan saja! Maka setipa masa lapang kita perlu refresh, refresh dan refresh Whatsapp kita..bukan?

2. Bercuti bersama keluarga hari ini lebih terarah ke hotel dan resort percutian dan jadual percutian setiap keluarga semakin ketara persamaannya : 

Check in
Makan
Kolam mandi
Makan
Karaoke / Libur malam
Sarapan pagi
Kolam mandi
Check out

3,. Makan aiskrim dalam pasu! Pastinya rasa pasu itu tidak mempengaruhi rasa aiskrim bukan? Apa lagi selepas ini? Aiskrim tayar? Aiskrim dalam mentol?Itu adalah sebahagian dari senario perubahan bagaimana masa lapang terisi di zaman ini. Apabila kita lebih mengisi kekosongan ini dengan apa yang orang lain lakukan disekeliling kita, maka perilaku berangan - angan, berimiginasi dan membayang - bayangkan sesuatu makin kurang berlaku. Tanpa kehadiran angan - angan, berimaginasi maka kreativiti akan mudah tersekat.

Lebih memburukkan keadaan apabila sistem pembelajaran dari peringkat rendah ke tinggi lebih menekankan kita belajar dan menghafal apa yang telah diteroka oleh bijak pandai yang terdahulu tanpa menggalakkan mereka membaiki atau mengolah semula apa yang mereka belajar. Terkini sebagai contoh, jawapan peperiksaan mata pelajaran Sains anak sulong saya ditolak guru dan dipangkah salah kerana jawapan anak saya menjelaskan jawapan secara panjang lebar (ruang jawapannya banyak, maka anak saya menjawab secara soalan subjektif) walhal cikgu hanya mahu jawapan YA atau Tidak (tanpa arahan jelas yang guru mahukan jawapan sebegitu).

Kita lebih terarah untuk fokus kepada apa yang sudah diciptakan untuk kita. Facebook sudah dicipta, gunakan sajalah! Bukankah begitu?

Maka, adakah ini masalah Gen Y sahaja? Nampaknya tidak..apabila kita sudah kurang mencuba, maka kreativtii akan terjejas. Jadi, apakah jalan merangsang kreativiti? 

Ada banyak jalan ..mulakan dengan memahami ini :

KESEMPITAN ADALAH ASAS KEPADA KREATVITI

No comments: