Total Pageviews

7 langkah meningkatkan daya kreativiti.

"Bro, kau ni macam - macam projek ya...kejap itu, kejap ini...mana dapat idea ek?"

Selalu juga saya ditanya sebegini atau yang lebih kurang maksudnya. Teringat semasa saya menerima Anugerah Belia Negara WPKL beberapa tahun lalu dalam kategori Kemahiran dan Inovasi, saya turut ditanyakan oleh soalan yang sama. Lebih aneh bila saya ke pentas unttuk menerima hadiah tanpa ada yang bertepuk tangan kerana saya satu - satunya pemenang yang bukan ahli Majlis Belia Malaysia.

Baiklah...bagaimana mahu menjadi kreatif? Ilham dan idea datang dari mana?

Sememangnya pertama sekali sandarkan semuanya pada Allah SWT. Allah yang memberi manusia ilham dan idea dalam melakukan sesuatu. Tiadalah kuasa yang lebih besar dari Allah SWT.

Nah, itu kuasa Allah, bagaimana pula dengan usaha dari kita sebagai manusia? Saya sendiri tiada teknik spesifik sejak dahulu dalam proses menjadi kreatif. Saya selalunya berpegang kepada 'KESEMPITAN ADALAH ASAS KEPADA KREATIVITI'. Namun setelah saya meneliti hasil tulisan Jenny Hare, seorang seniman profesional menerusi bukunya UNLOCK YOUR CREATIVITY, saya mula menyedari sememangnya itulah yang berlaku dalam hidup saya cumanya, ia kadangkala tidak tersusun seperti mana yang ditulis oleh beliau. Baiklah, saya kongsikan hasil nukilannya. Untuk membina daya kreativiti, menurut beliau terdapat 7 prinsip. 
1. Percaya bahawa anda adalah kreatif.
2. Percaya kepada kemampuan anda dalam menzahirkan kreativiti dan ia memberi mampu memberi manfaat kepada anda.
3. Secara konsisten, luahkan dan hasilkan idea kreativiti anda kepada bentuk sebenar. (Sekiranya ada ilham melukis atau menulis, maka terjemahkan ia kepada bentuk tulisan atau lukisan)
4. Teruskan sifat ingin belajar dan memperbaiki kelemahan serta kekurangan secara berterusan
5. Terbuka kepada idea - idea baru tanpa mengira sumbernya
6. Menghargai dan menghormati daya kreativiti orang lain
7. Secara konsisten menggalakkan diri anda menghargai daya dan hasill kreativiti anda dan percaya akan hasil yang telah dibuat.

Saya dapati 7 prinsip ini ada kebenarannya. PERCAYA adalah satu perkataan yang besar di mana ia adalah langkah awal dalam memaksimumkan kreativiti. Ramai yang tidak ingin melakukan sesuatu yang kreatif kerana kurang percaya kepada idea mereka sendiri. Mereka memandang rendah kepada kemampuan diri sendiri dan ini adalah satu kesilapan besar.

Bukankah banyak idea - idea pelik kini menjadikan pemiliknya kaya raya?

No comments: