Total Pageviews

Koleksi catatan Ihya Ramadhan 2016 (29 Jun 2016)

Ihya Ramadhan (29 Jun 2016)

Jika kita lihat dalam keadaan sekarang, Islam diserang dari pelbagai penjuru. Sejarah pula menunjukkan ketika Islam masih belum ramai penganutnya, Islam amat disegani malah ditakuti oleh musuh - musuhnya meskipun mereka adalah empayar besar seperti Rom dan Parsi.

Kenapa pula bila Islam makin ramai pengikutnya tetapi Islam kelihatan seperti di luar kawalan penganutnya?

Dalam hadith berkaitan penyakit Wahn, disebutkan oleh Rasullullah SAW bahawa penyakit Wahn itu ialah
1. Cintakan dunia
2. Takut Mati


Bila kita renungkan semula, di zaman Islam masih belum besar pengaruhnya, penyakit Wahn ini tidak menular. Ini jelas kita lihat dengan pengorbanan para sahabat melalui apa saja yang mereka mampu berikan jiwa dan raga. Keadaan sekarang adalah sebaliknya - maka ia sangat bertepatan dengan hadith Nabi SAW berkenaan penyakit Wahn ini (sila rujuk hadith riwayat Abu Daud nombor 4297)


حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الدِّمَشْقِيُّ، حَدَّثَنَا بِشْرُ بْنُ بَكْرٍ، حَدَّثَنَا ابْنُ جَابِرٍ، حَدَّثَنِي أَبُو عَبْدِ السَّلاَمِ، عَنْ ثَوْبَانَ، قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏"‏ يُوشِكُ الأُمَمُ أَنْ تَدَاعَى عَلَيْكُمْ كَمَا تَدَاعَى الأَكَلَةُ إِلَى قَصْعَتِهَا ‏"‏ ‏.‏ فَقَالَ قَائِلٌ وَمِنْ قِلَّةٍ نَحْنُ يَوْمَئِذٍ قَالَ ‏"‏ بَلْ أَنْتُمْ يَوْمَئِذٍ كَثِيرٌ وَلَكِنَّكُمْ غُثَاءٌ كَغُثَاءِ السَّيْلِ وَلَيَنْزِعَنَّ اللَّهُ مِنْ صُدُورِ عَدُوِّكُمُ الْمَهَابَةَ مِنْكُمْ وَلَيَقْذِفَنَّ اللَّهُ فِي قُلُوبِكُمُ الْوَهَنَ ‏"‏ ‏.‏ فَقَالَ قَائِلٌ يَا رَسُولَ اللَّهِ وَمَا الْوَهَنُ قَالَ ‏"‏ حُبُّ الدُّنْيَا وَكَرَاهِيَةُ الْمَوْتِ ‏"‏ ‏.‏
حكم: صحيح (الألباني)
 
Sedikit menyentuh mengenai 2 ciri penyakit Wahn ini, mudah kita perhatikan ia subur dikalangan kita. Saban hari manusia kini teruja mengejar cita - cita dunia dengan berusaha sehabis mungkin untuk memiliki perkara mewah dan hebat di mata mereka.

Bagaimana pula dengan ciri kedua iaitu Takut Mati?

Dibahaskan oleh ramai ulama, takut mati bukan saja merujuk kepada hari kematian kita.
Ia memiliki konteks yang lebih besar dalam dunia akhir zaman ini iaitu TAKUT MENGAMBIL RISIKO BERBUAT BAIK.

Ramai yang terjebak dalam hal ini.

Perkara yang salah di depan mata didiamkan. Tak mahu ditegur atau dibetulkan atas kebimbangan hilang jawatan, pengaruh, pendapatan atau keistimewaan lain.

Takut mati jika disesuaikan dengan perkara di atas, maka kita dapat lihat ia sangat berkait dengan ciri pertama iaitu Cinta Dunia.

Takut nak menyatakan kebenaran kerana takut diambil tindakan.

Takut menegur pemimpin kerana bimbang ditukarkan tempat kerja atau diturunkan pangkat

Dan bermacam lagi perkara yang secocok dengannya.

Allahu Akbar.
Inilah cabaran kita dizaman ini.
Semoga kita mendapat keredhaan Allah atas setiap apa yang kita pertahankan

Wallahu A'lam

No comments: