Total Pageviews


Gema muzik Islami
Oleh Nurulhisham Abdul Latiff
nurul@bharian.com.my

ADA KELAINAN: Dewangga Sakti menampilkan persembahan menarik menerusi permainan muzik tradisional dan moden.

Masmi disulami alunan lagu berunsur nasihat, gabung persembahan muzik tradisional, moden
PADA acara Malam Aspirasi Seni Muzik Islami (Masmi) anjuran Institut Kefahaman Islam (Ikim) sempena sambutan ulang tahun ketujuh stesen radio Ikim FM, bukan saja irama nasyid yang kedengaran. Sebaliknya, Dewan Besar institut terbabit turut bergema dengan alunan lagu berunsur nasihat, permainan muzik bertali, serta saksofon. Ia seperti menandakan, betapa skop muzik keagamaan di negara ini tidak lagi hanya berpusat kepada kompang atau gendang. Malah, selagi mana alat muzik dan irama yang dimainkan tidak melalaikan, sebaliknya mendorong pendengarnya mengagumi ciptaan serta keagungan Tuhan, maka selagi itulah muzik terbabit ‘dibenarkan’.

Tokoh falsafah Islam, Al-Farabi (lahir 870M) juga pada dasarnya seorang pemuzik yang hebat. Lagu yang dihasilkan tokoh ini meninggalkan kesan mendalam pada pendengarnya. Selain mempunyai keupayaan bermain muzik dengan cukup baik, dia juga mencipta sejenis alat muzik dikenali sebagai gambus. Mungkin berpandukan kepada keterbukaan tokoh terbabit, maka malam persembahan anjuran Ikim turut tidak mengetepikan elemen muzik lain seperti gitar dan saksofon.
Kumpulan Dewangga Sakti, umpamanya, cukup menghiburkan apabila enam anak muda berkenaan tampil di pentas memperdengarkan karya bermutu mereka, Selembar Kasih dan Tertinggal Kapal Angkasa, dengan menggabungkan permainan muzik tradisional seperti gendang, gambus dengan biola serta gitar.
Hasilnya, sebuah persembahan yang dikira amat menarik, apatah lagi apabila vokalis utamanya, Mohsen Amdan, mengalunkan lagu yang berunsur nasihat. Dewangga Sakti sendiri bukanlah kumpulan yang baru, walaupun album pertama yang memuatkan lima lagu, baru saja dilancarkan Jun lalu. Kumpulan yang berpangkalan di Pulau Pinang dan ditubuhkan sejak 2000 itu nyata tidak salah gelanggang apabila diundang sama menjayakan majlis berkenaan
. Begitu juga kehadiran peniup saksofon, Alif Nasir yang menghiburkan penonton dengan tiga lagu - Badarsila, Nurul Ain dan Jangan Tinggal Daku. Persembahan anak muda itu turut mendapat sambutan hebat hadirin yang memenuhi dewan. Di luar bangunan pula, ratusan lagi penonton yang mengikuti persembahan menerusi layar besar di laman. Namun begitu, Masmi sudah tentunya tidak mengetepikan irama nasyid apabila beberapa nama besar dalam genre muzik berkenaan turut mengambil tempat di pentas utama, menyampaikan lagu terbaik mereka untuk santapan telinga penonton yang ada.
Lalu, berkumandang irama indah Hanzalah dan Mentari Merah Di Ufuk Timur nyanyian Asri Ibrahim bersama rakan Rabbani yang lain, sebagai pembuka tirai acara yang turut disiarkan secara langsung oleh radio terbabit. Persembahan kemudian diteruskan kumpulan Saujana yang mengalunkan lagu Lakaran Minda serta Jalan Sehala. Bahagian pertama persembahan turut menampilkan kumpulan Far East yang memukau suasana dengan laungan qasidah serta sebuah lagu Arab. Dewangga Sakti muncul kumpulan terakhir mengadakan persembahan pada bahagian berkenaan. Apabila tirai sekali lagi disingkap, Nazrey Johani yang kini bergerak sendirian memilih lagu Secerah Pawana dan Antara Dua Cinta untuk hiburan penonton serta pendengar Ikim FM, manakala Nowseeheart pula hadir bersama lagu Inspirasi dan Selawat Murah Rezeki. Selepas Alif Nasir turun pentas, akhirnya Akil Hayy yang mendapat tepukan paling gemuruh penonton, tampil bersama dua buah tangan, lagu Berita Kepada Kawan dan Sesungguhnya. INFO: Ikim FM
· RADIO Ikim FM dilancarkan pada 6 Julai 2001 oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad. Ikim FM ke udara 24 jam sehari menerusi 12 pemancar di seluruh negara. Rancangannya disampaikan dalam tiga bahasa - Melayu, Inggeris dan Arab.
· IKIM FM yang mempunyai visi menjadi stesen radio terkemuka bagi memenuhi kehendak pendengar, bermatlamat menerbit dan menyiarkan 75 peratus rancangan bercorak pendidikan, 20 peratus rancangan berbentuk hiburan dan lima peratus rancangan yang menyampaikan maklumat.
· MASMI yang berlangsung pada 13 Julai lalu dirasmikan oleh Pengerusi Ikim, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid.

No comments: