Total Pageviews

Hidup mesti diteruskan!

Mengambil semangat mercun yang sedang berdentam dentum di persekitaran rumah saya sempena Tahun Baru Cina ini, saya ingin menuliskan apa yang bermain difikiran saya beberapa minggu ini. Ianya mengenai kegagalan dan bangkit semula.

Memasuki fasa usia seperti saya pada 2012 ini, saya semakin hari semakin banyak melihat rencah kehidupan dan kepelbagaian laluan hidup. Dari kes Dato Seri Anwar Ibrahim yang menjalani cubaan hidup yang penuh onar dan duri dan apabila diputuskan oleh mahkamah yang dakwaan Saiful adalah lemah, maka pro UMNO berasa sangat tidak puashati malah dituduh pula mereka berdua melakukannya suka sama suka. Saya hairan tuduhan sebegini pula yang dilontarkan..kalau suka sama suka kenapa pula harus di bawa ke mahkamah?

Kemudian saya juga melihat kepada teman - teman yang dahulunya mengalami kesukaran hidup dengan kerjaya yang tidak menentu sama ada yang berpendidikan universiti mahupun yang hanya tamat SPM sahaja, Pada usia ini saya lihat ramai yang teah mula mencapai kestabilan hidup, bergantunglah kepada ukuran material yang ingin dinilai. Tetapi nyatanya mereka mula mengecapi suasana selesa dalam kewangan walaupun  belum berstatus mewah.

Ada juga yang telah mula mencapai status mewah, khabarnya ada yang memandu Fairlady, BMW 3 dan 5 Series, Mercedes dan bermacam lagi..tak kurang juga dengan motorsikal berkuasa besar. Malah sepengetahuan saya 3 orang kenalan seusia saya sudah pun bergelar Dato'! Wowww!

13 - 17 Februari ini saya bakal mengendalikan satu program untuk masyarakat gelandangan - iaitu mereka yang tidak berumah; sama ada sewa atau beli. Dalam kata lain mereka tidur di mana - mana sahaja. Nama saya disebut dalam satu mesyuarat melibatkan 2 agensi kerajaan baru - baru ini untuk dijemput mengendalikan program membina semula keyakinan, motivasi diri dan matlamat hidup golongan ini. Saya kurang pasti kenapa nama saya dicadangkan tetapi kata wakil agensi ini berdasarkan pengalaman saya terlibat dalam program komuniti dan keusahawanan sebelum ini.

Saya mula termenung bila mendapat tawaran ini dan mula melihat semula laluan kehidupan saya. Ya..saya rasa saya mampu berkongsi ilmu mengenai perkara ini kerana saya sendiri pernah melaluinya sebelum ini. Walaupun tidaklah sehingga saya menjadi gelandangan, tetapi kehidupan penuh kepayahan tatkala perniagaan saya jatuh tergolek sehingga saya terpaksa menjadi pencuci mangkuk tandas. Lihat gamabr di bawah ini, sanggup kah anda menghilangkan kerak - kerak ini dengan menggunakan berus sebagai kerjaya? Ramai yang tidak sanggup bukan?

Sebelum di cuci

Selepas di cuci

Apa yang saya perhatikan ialah keazaman dan keinginan untuk bangkit itu menjadi asasnya. Untuk memiliki 2 perkara ini, matlamat seseorang itu perlu di bina dengan jelas. Untuk membina matlamat ini, seseorang perlu duduk dan memikirkan apa yang diperlukan dan dikehendakkan dalam hidupnya. PERLU dahulu baru KEHENDAK.

Menerusi pendekatan Pemikiran Fraktal, anda mampu melihat matlamat dengan lebih baik. Caranya begini:
1. Fikir dan tulis matlamat anda yang anda rasakan logik untuk dicapai untuk tempoh yang realistik : Beli Porsche Panamera dalam masa 2 bulan ketika anda sedang menjawat jawatan yang gajinya kurang dari RM20,000 agak mustahil bukan?
2. Pecahkan matlamat anda kepada bahagian yang lebih kecil contohnya anda meletakkan matlamat untuk berkahwin dalam tempoh 12 bulan. Anda memerlukan RM20,000 untuk ini. Maka pecahkan RM20,000 kepada 12 bulan. Maka anda perlu menyimpan RM1,666 lebih kurang sahaja sebulan berbanding melihat angka RM20,000 sekaligus! Sekiranya jumlah RM1666 ini besar, bahagikan lagi kepada 30 hari (sebulan) maka anda hanya perlu mencari pendapatan tambahan sebanyak RM55 sahaja sehari.
3. Fikirkan sebanyak mana cara yang ada untuk anda mencapai RM1666 ini dengan melihat dulu diri anda - adakah gaji anda mencukupi untuk menyimpan RM1666 sebulan tanpa perlu mengelak dari membayar ansuran dan belanja harian? Sekiranya tidak cukup, maka anda perlu memikirkan apa yang anda boleh lakukan untuk meraih jumlah itu.
Contoh perkara yang boleh dilakukan bagi meraih RM55 sehari sebagai wang sampingan
a. Gunakan kemahiran anda; Menjahit, Melukis, Menyanyi, Mengacara, Memasak, Menggunting rambut , Membaiki kenderaan dan sebagainya.
b. Menjual produk sedia ada; MLM, Insurans, Saham Amanah, minyak wangi, barang perhiasan, hartanah dan sebagainya
c. Terlibat dalam pendidikan - tusiyen, mengaji, ceramah motivasi dan pelbagai lagi.

Saya percaya pembaca juga memiliki pelbagai idea lain dalam mencari wang tambahan ini. Apa jua cara anda, pastikan ianya halal dan tidak melanggar undang - undang. Juga jangan mudah terpedaya dengan janji - janji palsu menjadi kaya dengan cepat melalui pelbagai skim pelaburan yang tidak diketahui hujung pangkalnya.

Yang penting, apa juga masalah yang anda hadapi, percayalah anda mampu mengatasinya! Hidup mesti diteruskan!

No comments: