Total Pageviews

Berganding bahu membantu golongan gelandangan

13 - 17 Februari 2012 di Prescott Inn Kajang telah berlangsung Program Rangsangan Usahawan anjuran PUSMA WPKL dengan kerjasama Yayasan Kebajikan Negara di mana syarikat saya Mohsen Amdan Consultancy (MAC) telah dilantik sebagai perunding bagi merancang, mengendali dan memantau program yang kali pertamanya di Malaysia di adakan untuk membantu golongan gelandanganj (Homeless) dalam format sebegini. (Ulasan program bakal menyusul)

Pembentangan dari saya untuk pasukan membantu gelandangan ini memahami subjek mereka dengan lebih jelas bagi memudahkan gerak kerja selepas ini

Bermula dengan rancangan TV Aduan Rakyat, masalah gelandangan ini di pandang serius oleh YB Sharizat Abdul Jalil. Maka, sejak April 2011 lalu Anjung Singgah yang didirikan bagi membantu golongan gelandangan ini mula mengorak langkah secara serius. Kali ini, mereka melibatkan MARA untuk membantu dan MARA pula membawa saya masuk ke dalam bingkai ini - sememangnya ia satu ruang yang cukup baik buat MAC untuk menyumbang terus kepada negara! Terimakasih MARA khususnya PUSMA WPKL dan semestinya En. Fairul Rafiq yang dapat menghidu MAC.
3 gambar di atas adalah syarikat yang melibatkan diri dalam usaha murni ini - mereka menawarkan kepakaran dan ruang yang mereka ada untuk menerima dan membantu kumpulan gelandangan ini

Sebanyak 3 syarikat yang terlibat pada fasa awal ini, seperti gambar di atas, syarikat - syarikat ini akan diberikan gelandangan yang telah diberikan input oleh MAC dan menjalani sarinagn kesesuaian untuk di beri ruang menunjukkan kebolehan dan dibimbing untuk menjalankan perniagaan. Dalam tempoh 3 bulan mereka akan diberikan modal menerusi bantuan kewangan YKN ke vendor ; ya, vendor yang akan mengendalikan wang berjumlah RM10,000.00 bagi pihak gelandangan kerana jumlah ini adalah besar buat mereka dan wang ini digunakan untuk peralatan, modal tunai dan stok untuk tempoh 3 bulan. Selepas 3 bulan, peserta yang dilihat berpotensi mengendalikan sendiri kiosk akan diberikan semua peralatan dengan bantuan YKN manakala yang lebih sesuai bekerja akan ditawarkan kerja dengan vendor atau peserta yang berjaya memiliki kiosk tadi.

Berdiri di depan berkacamata ialah YDP Ukhwah Group

Penyerahan cek kepada vendor - di kiri sekali ialah wakil Spring Potato

Wakil Perfect Agro (KAM Best)

Pengarah Urusan Mat Salai : Pn Maznah

UKHWAH Group, sebuah entiti perniagaan milik Melayu Islam yang semakin gah di negara ini juga tampil berkongsi bahu. Buat masa ini , YDP nya iaitu Datuk Rahim Baba telah memberikan ruang bangunan milik Ukhwah untuk dijadikan asrama gelandangan yang terpilih ke program ini. Malah, pelbagai lagi bentuk bantuan bakal menyusul.

MAC pula selepas ini akan mengendalikan sesi kaunseling bulanan dan kumpulan sokongan buat mereka. Selain itu MAC juga perlu memantau perkembangan mereka berdasarkan hasil program yang lalu. Malah, MAC juga perlu bersedia dengan kumpulan seterusnya kerana usaha ini akan dipeluaskan ke skala yang lebih besar dan juga bakal melibatkan 3 negeri lain.

Semoga kumpulan sasar ini dapat memperoleh manfaat dari program ini dan saya berharap lebih ramai lagi akan tampil membantu.

Saya juga mengalu - alukan sebarang bentuk bantuan; tenaga, masa, idea, kewangan untuk membantu program ini untuk berjaya. Email saya untuk maklumbalas di mohsenamdan@gmail.com

No comments: