Total Pageviews

Sekiranya saya seorang pemuzik sepenuh masa...

Semua orang pastinya memiliki impian untuk menjadi seseorang yang lain; sama ada mencapai kejayaan yang pernah dikecapi oleh seseorang tokoh itu, memiliki keazaman dan semangat seperti orang itu dan juga sebagainya. Sebagai muslim pastinya junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W menjadi rujukan, idola, contoh terbaik dan model terhebat yang paling kita cintai.

Saya ingin berkongsi rasa mengenai andainya saya menjadi pemuzik sepenuh masa, saya mahu jadi seperti siapa ya? Ada 2 nama yang sejak dahulu melekat dihati - Eddie Vedder dari Pearl Jam dan Chris Cornell dari Soundgarden. Kenapa ya?

Masing - masing memiliki citarasa sendiri dalam muzik. Saya sendiri semasa terlalu fokus dengan muzik Underground menolak tepi hampir semua genre kerana proses sosialisasi. Cukup saya benci ketika itu ialah dangdut. Malangnya - saya dan Zoy (Dewangga Sakti) pernah menulis satu lagu dangdut ketika kami di Taiwan dan pernah mempersembahkannya di UIAM satu ketika dahulu.

Berbalik kepada dua tokoh ini. Kedua - dua mereka datang dari Seattle, yang mana pada usia muda saya Seattle Sound merupakan satu cap dagang muzik COOL ketika itu. Walaupun persaingan dari dunia Metal juga hebat ketika itu tetapi wabak ALTERNATIVE ketika itu cukup kuat. Dan walaupun tumpuan ketika itu lebih terarah kepda Kurt Cobain dan Nirvana - terutamanya setelah dia mati, saya lebih tertarik dengan dua susuk ini.

Eddie Vedder memiliki lontaran vokal yang cukup jujur pada hemat saya. Suaranya yang asli dan tidak dibuat - buat. Cukup terasa kesan vokalnya terutama lagu - lagu mellow dengan diiringi lirik tulisannya sendiri yang cukup halus. Malah, ketika Allahyarham kakak saya meninggal, bait - bait lagu tulisan Eddie Vedder bermain difikiran selain bacaan ayat suci Al - quran pastinya.

Eddie Vedder dengan mandolinnya

Chris Cornell juga memiliki ciri yang hampir sama dengan Eddie pada hemat saya. Dari segi vokal, Chris Cornell memiliki tone yang lunak dalam nada rendah dan apabila dia mula menjerit atau menggunakan tone yang lebih tinggi, ia cukup mengesankan bagi saya. Chris Cornell juga dianugerahkan dengan kebolehan menulis lirik yang baik. Berbeza dengan Eddie, Chris lebih bersifat metaforik dan berkias.

Chris Cornell - saya ada sebuah gitar yang rupanya hampir sama seperti di atas.

Kenapa saya ingin menjadi seperti mereka? Pertama kebolehan menulis lagu yang mengesankan jiwa seta penulisan lirik yang indah dan mendalam. Saya suka perkara - perkara ini malah pernah mencuba pun. Malangnya saya belum mampu menjadi seperti mereka...

No comments: