Total Pageviews

Provokasi Semasa Berkempen - Perlukah?

Sepanjang tempoh berkempen ini, saya perhatikan begitu banyak perubahan yang berlaku di sekeliling saya. Topik perbualan pelbagai lapisan masyarakat mula menjurus kepada calon, gosip politik, ceramah politik dan termasuk elaun pasang bendera serta kain rentang. Pengguna Facebook, Twitter dan blog pula semakin sibuk dengan urusan kemaskini dan membalas komen malah tidak kurang juga yang terlebih emosi menyebabkan pertelingkahan, pergeseran dan pergaduhan. Ini mengakibatkan emosi tidak stabil walaupun hanya dengan membaca status atau komen yang mengakibatkan lebih banyak masa diluangkan melayani perasaan sebegitu.

Pemain bolasepak yang baik seperti Zinadene Zidane juga menjadi mangsa PROVOKASI


Muncul di status Facebook atau Twitter yang berbunyi begini - "Tidak bolehkah berkempen secara profesional? Tidak perlu buruk - burukkan orang lain?" atau "Come on lah..perlu ke provoke - provoke ni?"

Maka persoalannya - PERLUKAH PROVOKASI DALAM BERKEMPEN?

Jawapannya - YA! PERLU!

Kenapa perlu? - Kerana PROVOKASI ADALAH BERTUJUAN MEMPENGARUHI

Pembaca budiman, membawa satu perubahan besar dalam apa juga usaha memerlukan daya penarik atau penolak yang besar. Motivasinya perlu besar, objektifnya perlu besar dan proses mempengaruhi pemahaman semua ini memerlukan usaha besar. Dengan masa yang singkat untuk berkempen, maka PROVOKASI adalah jalan pintas. Tidak mengira mana parti sekalipun, PROVOKASI adalah jalan pintasnya. Analoginya begini;

Anda sudah biasa menjamu selera di sebuah restoran kegemaran anda. Kebetulan ada satu restoran baru dibuka berhampiran. Apa yang membuatkan anda bakal beralih selera? Restoran baru itu perlu mempromosi menu, perkhidmatan, harga dan sebagainya dan ia belum tentu menggerakkan anda ke restoran baru itu. Maka apa jalan pintas yang ada? Harga bukan sekadar dipromosi malah provokasi perbandingan harga antara kedai yang anda biasa pergi dengan kedai baru ini berlaku. McDonalds dan KFC kedua - duanya memiliki menu sarapan, bagaimana mereka bersaing? Harga di banding - banding akan menggerakkan anda ke restoran mereka. Bagaimana mereka membandingkan harga? Iklan digunakan dan harga murah mereka diulang - ulang. Itu juga adalah salah satu bentuk provokasi. Namun ia tidak terlalu ekstrem. 

Dunia perniagaan TELCO lebih ekstrem provokasinya. Ingat semula iklan Digi, Maxis dan Celcom bersaing. Begitu juga P1 dengan tagline POTONG!

Parti - parti politik menggunakan pelbagai gimik, fakta, data, analisis dan membanding - bandingkan manifesto sebagai provokasi bagi mengerakkan pengundi. Keadaan menjadi lebih ekstrem apabila sentimen agama, bangsa, fahaman dan keturunan mula dicanang sebagai langkah provokasi. Akhirnya, pembaca atau audien yang menerima maklumat sebegini akan terpengaruh di sudut - sudut berbeza berdasarkan fahaman masing - masing. 

Agen Provokasi perhimpunan sebegini selalunya terdiri dari Special Branch PDRM atau FRU sendiri

Inilah yang dikatakan PENGURUSAN PERUBAHAN atau CHANGE MANAGEMENT. Dalam melakukan apa juga perubahan, perkara pertama yang perlu ada dalam mempengaruhi audien kepada proses ini ialah KONFLIK. Konflik perlu hadir dalam menggerakkan kumpulan sasar kepada perubahan. Sebagai contoh mudah, kenapa perlu berpindah rumah? Oh..kerana kawasan ini selalu dilanda banjir. Kenapa perlu ditukar langsir ini? Bukankah ia masih baik? Jawapannya kerana sudah 3 kali hari raya kita guna langsir sama jawab isterinya.

Konflik perlu hadir dalam situasi ini. Malah, sekiranya tiada konflik sekali pun, ia perlu direka, dicipta atau di ada - adakan. Sekiranya tiada punca atau penyebab, maka perubahan sukar untuk berlaku. Dan justifikasi kepada perubahan ini perlu dilakukan dengan penyebaran maklumat semasa berkempen. Disinilah datangnya keperluan PROVOKASI! Ia berguna sebagai pencetus kepada kesedaran mengenai KONFLIK sedia ada. Sebagai contoh, Selangor di tekan dengan isu air, bekalan selalu terputus. Konflik diwujudkan bagi menampakkan kerajaan Selangor tidak cekap mengurus air walhal, ia sebenarnya berpunca dari SYABAS. 

Maka, isu air dijadikan bahan kempen dan provokasi isu air berlaku di merata tempat.

Oleh yang demikian, pembaca semua, dalam menangani provokasi ini, kita perlulah bijak menilai berita dan maklumat yang sampai ke telinga atau mata kita. Carilah maklumat secukupnya agar kalian tidak terjebak kepada silap membuat keputusan dan mempengaruhi undian anda pada PRU 13 ini..INI KALILAH!


No comments: